de 6 pijlers van onze leermethodiek
Positieve instelling
Onze innerlijke positieve instelling bepaalt ons succes. En tegelijkertijd zijn mensen vaak geneigd te focussen op het negatieve of het verschil met hoe zij het zien. De focus op het positieve is een essentieel onderdeel in onze aanpak en de basis voor het succes van de gehele aanpak. Uit onderzoek blijkt telkens weer dat trainen op wat mensen niet kunnen geen effect heeft. Wereldkampioen word je alleen maar in waar je al goed in bent en wat je leuk vindt. Zeker in de huidige tijd is het werken met plezier en daardoor een positieve bijdrage leveren van groot belang voor alle medewerkers.
Coaching
De mentorrol heeft een centrale positie in onze aanpak. De medewerker ontwikkelt zich sneller wanneer hij begeleid wordt door een leidinggevende die weet waar hij het over heeft en bovendien voorbeeldgedrag laat zien van het gewenste gedrag. Medewerkers kijken naar hun leidinggevende om te zien met welk gedrag zij promotie, status, populariteit of een salarisverhoging krijgen. Zij kopiëren 50% van dit gedrag; overigens zowel positief als negatief. Dit versterkt de noodzaak tot voorbeeldig gedrag van de leidinggevenden. Daarnaast is ownership van de hoofddoelstelling door de directie/leiding van essentieel belang. Er moet iemand zijn aan wie de verandering vastzit, die vraagt wat de vorderingen zijn en complimenteert op wat er al bereikt is.
Gefaseerde aanpak
Het succes van gedragsverandering ligt in structuur en herhaling. Voor de directie -en managementtraining worden minimaal zes sessies in acht maanden ingepland. Voor de training voor commerciële medewerkers gelden vijf dagen in zes maanden en de medewerkers op administratief niveau worden vier dagen in vier maanden getraind. Gedrag veranderen neemt immers tijd in beslag. Door één dag per maand te trainen en vervolgens een praktijkperiode van een maand in te lassen, heeft iedereen de gelegenheid te oefenen met het nieuwe gedrag, feedback te krijgen en het nieuwe effectievere gedrag in te slijten. Door deze gefaseerde aanpak spreekt iedereen meer dezelfde taal en vertoont meer het gewenste gedrag. Daardoor komen zowel de bedrijfscultuur als het imago van de onderneming meer in lijn te liggen met de waarden en principes en de ondernemingsdoelstellingen.
Confronterende stijl en verplichtendheid
Onze aanpak kenmerkt zich door een zeer persoonlijke stijl en het “dicht op de huid” zitten van de deelnemers door onze trainingsmanagers. Wij verwachten en eisen van deelnemers dat zij doen wat ze gezegd hebben dat ze zouden gaan doen. De concrete doelen die de deelnemers voor zichzelf gesteld hebben, worden zo behaald.
Oefenen
De Mansal aanpak is specifiek gericht op de persoonlijke effectiviteit in gedrag: concreet en waarneembaar. In oefeningen wordt hierop direct feedback gegeven in lijn met de gestelde doelen. Tachtig procent van een trainingsdag bestaat uit oefenen, feedback krijgen en opnieuw doen. De resultaten staan daarbij voorop.
Voorbereiding
Voorbereiding is 90% van ons succes en daarmee bepalend voor het al of niet behalen van onze doelstellingen. De voorbereiding is de toegang tot de trainingsdag.
Aanvullende positieve aspecten van onze aanpak en filosofie die in de training leiden tot succes zijn:
Openheid
Door de directe benadering van de deelnemers ontstaat een open sfeer waarin mensen bereid zijn zich kwetsbaar op te stellen, naar elkaar te luisteren en van elkaar te leren. Men wordt elkaars coach. Regelmatig wordt met buddy’s gewerkt die gedurende de gehele training gekoppeld blijven om elkaar scherp te houden op het resultaat en de inspanning.
Teambuilding
Door deze aanpak wordt teambuilding sterk bevorderd. De medewerkers leren elkaar beter kennen spreken meer dezelfde taal. Daardoor maken zij in de praktijk meer gebruik van elkaars sterke punten of vragen elkaar vaker om advies of hulp. Dit geldt zowel voor trainingen met een open inschrijving als voor de interne trainingen met uitsluitend medewerkers van een onderneming.
Kwaliteit
De kwaliteit van de trainingsmanagers staat garant voor persoonlijk maatwerk in de training. Voor iedere dag bereidt de trainingsmanager de persoonlijke doelstelling van alle deelnemers voor, samen met de doelen die de onderneming wil realiseren. Tijdens de trainingsdag wordt constant het gedrag van de deelnemers gespiegeld tegen deze doelen. Het gevolg is een doelgerichte aanpak die direct resultaat oplevert.
Evaluatie
Zowel gedurende als na het programma onderhouden wij intensief contact om de resultaten te monitoren en, indien nodig, bij te sturen. Wij begeleiden onze relaties in hun eigen proces zodat de kennis en het nieuwe gedrag blijven, ook nadat onze actieve betrokkenheid stopt.
Verankering
Voor onze trainingen geldt dat drie maanden na afloop de verankeringssessie plaats vindt. Dan is duidelijk wat op alle niveaus echt in het gedrag veranderd is en waar nog nieuwe uitdagingen liggen. Beide worden in deze sessies concreet gemaakt zodat weer een nieuwe stimulans gegeven wordt tot verdere ontwikkeling.
Daarnaast lopen onze leertrajecten over jaren om ervoor te zorgen dat de medewerkers zich over langere perioden blijven ontwikkelen.
Meten is weten
Zowel voor de start als kort voor de verankeringssessie meten wij op de zeven meest belangrijke competenties de actuele situatie van de deelnemers. Door de resultaten van de 1-meting te vergelijken met de 0-meting, is aantoonbaar wat de individuele -en teamontwikkeling concreet is.